Denk groot, start klein, maar vooral “doe iets”

Diverse producten in ons dagelijks leven zijn het gevolg van een ongelukje of toevalligheid. Zo zijn penicilline en post-its bij toeval ontdekt terwijl de ontdekker naar iets anders op zoek was. Je kunt dus iets succesvol “verprutsen”! Er is echter wel een voorwaarde om iets succesvol te verprutsen: je moet wel iets doen.

Zo kan het ook met mobiele oplossingen (apps) gaan. Soms weet een bedrijf precies wat het wil en kan dus op zoek gaan naar een juiste invulling daarvan. Maar als je iets wil en niet precies weet wat, ga dan iets doen! Houd het klein en kijk waar het toe leidt. Het idee is dan wel om iets te maken waar mensen ook echt iets mee kunnen en niet iets wat alleen op papier leeft. 

Er is echter wel een voorwaarde om iets succesvol te verprutsen en dat is: je moet wel iets doen.

Het idee mag best grotesk zijn, er is heel veel mogelijk met innovatieve technologieën als Machine Learning, Augmented Reality en Virtual Reality. Veel ideeën zijn soms met standaard bouwblokken al snel te realiseren waarbij je gebruik kunt maken van alle mogelijkheden van de telefoon. Denk bijvoorbeeld aan opties als locatievoorziening, de stappenteller, de camera, de zaklamp of de waterpas.

Doe iets:

  1. Maak een app voor de medewerkers, zodat ze minder op papier hoeven bij te houden, waardoor het werk efficiënter en leuker wordt.
  2. Realiseer een app voor onboarding, zodat het voor nieuwe medewerkers veel sneller (visueel) duidelijk is wat ze moeten doen en ze dus sneller ingewerkt en productief zijn.
  3. Creëer een app voor je klanten om met AR & VR te visualiseren hoe een aankoop op een locatie direct meerwaarde heeft. Of voor ondersteuning bij de installatie van een product.  
  4. Denk aan een app die naadloos aansluit op je bestaande systemen. Bijvoorbeeld door projecten/taken uit externe systemen (AFAS) door een medewerker mobiel te laten bijwerken. Hiermee kunnen gemaakte uren efficiënt en correct in de salarisadministratie worden verwerkt en direct tot een factuur leiden. 
  5. Maak een app voor een goed doel. Misschien wel het beste idee. Er zijn veel mensen met een handicap of beperking die erg geholpen zijn met een app. Zo heeft Qbus in het verleden een app ontwikkeld om mensen met het locked in syndrome te ondersteunen bij het communiceren.

Realiseer een “Minimum Viable Product”

Denk eraan: “Denk groot, maar begin klein”. Iets kleins maakt je flexibel, wendbaar en geeft je de mogelijkheid snel aanpassingen te doen, als de praktijk daar aanleiding toe geeft. Binnen het vakgebied van mobiel ontwikkelen noemen we dit ook wel het realiseren van een Minimum Viable Product (MVP). Dit betekent niets anders dan een eerste versie van een product of dienst, zodra het (toegevoegde) waarde heeft, beschikbaar stellen aan de doelgroep. Het doel is om daarmee zo snel mogelijk feedback te krijgen om vervolgens verder te ontwikkelen en te laten groeien. 

Iets kleins kun je eenvoudig aanpassen, desnoods een hele andere kant op gaan als de ervaring in de praktijk zo uitwijst. 

Iets doen, m.a.w. het ontwikkelen van een MVP, hoeft niet veel geld te kosten. De vervolgkosten kunnen natuurlijk wel oplopen, maar hier geldt hetzelfde: “maak kleine stappen”. Zo kun jij blijven volgen of de app je ook biedt wat je gedacht/gehoopt had en bijsturen indien nodig. Als het heel succesvol is kun je meer investeren om nog meer voordeel te behalen, maar andersom kan natuurlijk ook.

Samen zijn we creatief en bedenken we IETS. 
Met onze technische kennis en jullie inhoudelijke kennis maken we IETS.

Thijs Geurts – thijs@qbus-ict.nl  – 06 22 92 91 18